Добриво

МЕЗГА ТА СІК ЯК ДОБРИВА -  ПОКИ ЩО БЕЗКОШТОВНО! 

Виробники крохмалю - найважливіші постачальники продуктів, які широко застосовуються для годування тварин і удобрення ґрунту.

При виробництві крохмалю утворюються такі побічні продукти: картопляна мезга (пульпа) і картопляний сік. Вони абсолютно безпечні і є цінними кормовими продуктами, що містять крохмаль, клітковину, білки, розчинні цукри, мінеральні речовини та багато інших корисних сполук. У всьому світі спостерігається тенденція переходу до органічного землеробства і скорочення внесення хімічних (мінеральних) добрив у ґрунт. З огляду на високу поживну цінність та безпечність, мезга картопляна застосовується як органічне добриво для поповнення ґрунту органічною речовиною і елементами живлення. Передпосівний спосіб (основний) внесення добрив включає в себе рівномірний розподіл їх по полю, закладання їх в процесі зяблевої або весняної оранки.

Внесення картопляної мезги в кількості 100 т / га, дозволить забезпечити надходження в грунт наступних речовин

Калію - до 340 кг / га
підтримує необхідний водний режим, сприяє утворенню цукрів і накопиченню їх в товарній частині продукції, підвищує морозо- і посухостойкість, знижує ураженість захворюваннями.

Фосфору - до 80 кг / га
сприяє підвищенню зимостойкості рослин, прискорює їх розвиток і дозрівання, стимулює плодоношення, сприяє інтенсивному наростанню кореневої системи, за рахунок чого підвищує їх посухостійкість.

Нітрогену - до 220 кг / га
основний поживний елемент для всіх рослин: без нього неможливе утворення білків і багатьох вітамінів групи В. 

Картопляний сік також широко використовується як органічне добриво. Для підвищення родючості ґрунтів картопляний сік вносять до 1000 м3/га. Рекомендована разова доза внесення картопляного соку в ґрунт, в середньому становить до 60 м3/га і подальшим дискуванням на глибину 10-15 см. Найбільш ефективно використовувати дане добриво для зернових культур та трав. Однак підвищення урожайності спостерігається при вирощуванні будь-яких сільськогосподарських культур.


Для забезпечення максимального збереження поживних речовин, внесених з картопляним соком, його потрібно зорати в ґрунт не пізніше ніж через 5 годин після внесення. Рекомендований варіант - внесення добрив за допомогою культиватора з приєднаними до його лап шлангами, якими в прокладені борозенки виливаються добрива і відразу загортаються ґрунтом. Це істотно покращує врожайність сільськогосподарської продукції.

На відміну від мезги, картопляний сік за рахунок свого рідкого агрегатного стану більш технологічний для використання в якості підживлення та зрошення на різних етапах розвитку рослин. Для зрошення полів застосовується як концентрований картопляний сік, так і розбавлений. Зрошення рослин дозволить ввести додаткові дози поживних речовин, необхідних для нормального розвитку рослин.

Прикрипіти документ
Очистить